Creatief Denken voor vrijwilligersorganisaties

Hoe krijg ik meer geld voor muziekuitvoeringen? Hoe krijg ik meer jongeren naar wijkbijeenkomsten? In het pand Duivendaal 7 kwamen op dinsdagavond 20 november 18 vrijwilligers van 10 organisaties bijeen om een avond creatief te denken. Het meldpunt Vrijwilligers Werk Wageningen had dit voor ze georganiseerd. 1 Hour Coaching verzorgde de workshop.

Bij creatief denken probeer je andere denkpaden in je hersenen te gebruiken dan je gewend bent. Spelregels zijn bijvoorbeeld: “Alles is goed, hoe meer hoe beter, het kan niet gek genoeg”.  De trainers hadden vier methoden uitgewerkt om te proberen. De deelnemers gingen zelf, in twee groepen, aan de slag.

Voor welke uitdagingen staan vrijwilligersorganisaties? Waar willen ze nieuwe ideeën voor opdoen? Het doel van de avond was om vormen te oefenen, maar al werkend was het eveneens een goede gelegenheid om ideeën op te doen en uit te wisselen.  Hoe maak ik  mijn organisatie zichtbaarder? Hoe overtuig ik ouders om hun gehandicapte kind met een taxi (die niet altijd op tijd rijdt) naar een sportactiviteit te laten gaan? Hoe bedenk ik nieuwe manieren om mensen in de kerk te laten samenkomen? Hoe organiseer ik een debat op een ander manier?  Hoe krijg ik meer bezoekers bij muziekuitvoeringen van mijn orkest of de Harmonie? Op al deze avond werd een creatief denken oefening losgelaten.

Ideeën die boven kwamen waren onder andere de volgenden.

  • Wanneer een uitverkocht pepernotenconcert niet kostendekkend is en je wilt de toegangsprijs niet verhogen, dan kan je een pot bij de uitgang zetten en de aanwezigen informeren dat het  nog steeds niet kostendekkend is en om een vrijwillige bijdrage vragen. Dit is een voorbeeld van een idee dat heel makkelijk uitgevoerd kan worden om eens uit te proberen.

 

  • Wanneer een kerkgenootschap mensen bij elkaar wil brengen dan kan dat ook buiten in de natuur. Ook zonder voorganger kan je met elkaar stil zijn, over emoties praten of vormen van bezinning laten leiden door de eigen mensen.  En in plaats van kerkdiensten kunnen thema bijeenkomsten georganiseerd worden en die aangekondigd via twitter en andere sociale media. Misschien juist een keer op maandagochtend of op zaterdagmiddag in de stad?

 

  • Voor mensen die zich niet lang van te voren kunnen of willen vastleggen voor cursusavonden, is het handig om een app of sms-abonnement te hebben die laat weten of er de komende week interessante avonden van de Volksuniversiteit zijn. Helemaal ideaal leek het de aanwezigen om’VU gemist’ te hebben. Heb je een avond van de Volksuniversiteit gemist, dan kan je die terugzien via Meborah TV Wageningen. Of je kunt een DVD huren.

 

  • De verwachting was dat het denken als een zwerver meer creatieve ideeën zou opleveren voor het bijeen brengen van geld voor het orkest of de harmonie dan het denken als burgemeester. Maar bij het toekennen van stikkers aan de beste ideeën, won de burgemeester. Een VIP-arrangement, een bedrijfsuitje of teambuildingsactiviteit, workshops en een kijkje achter de schermen, een introductie over het stuk, kinderpartijtjes en een extra collecte kregen allemaal stikkers.

 

  • En wil je meer jongeren op een wijkactiviteit: laat het ze dan zelf organiseren! Of wil je meer jongeren naar de VolksUniversiteit. Nodig ze uit voor een brainstorm met het bestuur.

Een reactie plaatsen