Spirituele intelligentie (SQ)

Ik ben de laatste tijd geïnteresseerd in het “in balans” zijn. Ik ga daarbij uit van een model dat zegt dat mentale- , fysieke -, emotionele – en spirituele intelligentie allen belangrijk zijn. Deze dimensies worden vaak ook afgekort: IQ, FQ, EQ en SQ. Waarbij IQ in onze samenleving veruit de meeste aandacht en waardering krijgt. Ik probeer bij mezelf na te gaan hoe ik op deze vlakken score. Daar zijn allerlei testjes voor.

In ons onderwijssysteem staat “het verstand” centraal. De vraag is wel of dat terecht is. Ik ben academisch opgeleid maar langzaam maar zeker ben ik er achter gekomen dat de andere 3 dimensies ook erg belangrijk zijn. Het moet in balans zijn. En onbalans leidt vroeg of laat tot ziekte, ontevredenheid, klachten etc. Ik ben me er steeds meer van bewust dat ik misschien wel het hoogste score op het vlak van spirituele intelligentie. Spiritueel wil niet zeggen dat je aan het “zweven” bent, maar wel dat je verbindend kunt denken. In steekwoorden gevat gaat het bij spirituele intelligentie om: bezieling, zingeving, creativiteit, inzicht, missie, intuïtie, reflectie, rust, innerlijke stem etc. Ik ben altijd wel zoekend geweest naar de “zin” van wat ik deed.  Soms vond ik dat, maar soms ook niet of minder duidelijk. Er is maatschappelijk een toenemende belangstelling voor persoonlijke groei. Spirituele intelligentie wordt soms in een beeld uitgedrukt: het is de motor achter onze ontwikkeling.  Als je als persoon je missie leeft, datgene doet wat jou opdracht is in het leven, dan ga je als een trein.

Wil je weten hoe jij scoort op het vlak van SQ: googel dan op SQ-test. Ik ben ook al lang op zoek naar waar ik goed in ben, wat mijn talenten zijn. Ik ben niet zo’n sportman  als mijn broer, en mijn zus is erg slim. Ik heb ontdekt dat ik getrokken wordt naar SQ: “er is meer op aarde dan we fysiek kunnen waarnemen en meten”.  Waarbij het voor mij wel belangrijk is om “geaard” te zijn en goed te kunnen “”schakelen” tussen de vier verschillende  dimensies.  Want alle vier de dimensies zijn belangrijk.

Een reactie plaatsen